mentaal krachtig

Coaching met Paarden

Een onvoorwaardelijke spiegel uit de natuur

Coachen met paarden is een zeer effectieve en pure vorm van coachen. Paarden geven jouw gedrag direct terug zodat je samen met de coach tot de kern komt voordat je het door hebt. Er zijn voor paarden geen filters en maskers mogelijk, je gedrag klopt of het klopt niet en dat maken ze haarfijn duidelijk. Daardoor wordt snel duidelijk waar je nu eigenlijk mee rond loopt en waarom ontwikkelingen of wensen die je hebt, niet tot stand komen. Dat is confronterend en kan pijnlijk zijn, maar gelukkig geven paarden je ook bevestiging als gedrag, dat je meer zal helpen, wel klopt.

Coachen met paarden doe ik samen met Nanouk. Zij is paardencoach en kent de signalen van de paarden als geen ander. Samen geven we je helderheid en feedback op wat er gebeurt in de ring.

Een sessie met paarden begint altijd met een ontmoeting. Je gaat als je er aantoe bent, contact maken. Tijdens het maken van contact gelden er een aantal regels waar het paard op zal reageren vanuit zijn oerinstinct. Doordat een paard een vluchtdier is en een kudde nodig heeft als veilige leefomgeving, zal hij met al zijn zintuigen aftasten of jij veilig bent en gedrag en houding congruent zijn. Zitten er dingen in je hoofd en gevoel niet goed, dan is dat te zien en te merken aan het paard. Door vervolgens woorden te geven aan wat er door je heen gaat, zal je merken dat er meer afstemming komt met jezelf en dus ook met het paard. Hij laat dat onvoorwaardelijk zien.

Na de ontmoeting is er gelegenheid om te kijken of je inzichten ook ruimte geven voor bevestiging. Voelt het paard dat ze zuiver zijn dan kan je kijken of hij mee wil lopen in jouw kudde. En ter afsluiting krijg je gelegenheid het paard de wei in te brengen en afscheid te nemen.

Het is mogelijk om de gehele coaching te doorlopen met paarden, maar kan ook afgewisseld worden met één op één gesprekken in een rustige omgeving of tijdens wandelsessies. In de basis brengen de paarden je snel naar de kern van je vraag, maar ze kunnen ook helpend zijn bij het verankeren van gedrag wat je daadwerkelijk verder gaat helpen. Wat ons betreft maken we voor jou het programma dat je het best verder zal helpen, laat je daarin vooral leiden in wat je fijn vindt, leuk vindt of noodzakelijk acht.

Neem contact op voor een vrijblijvend intake gesprek

My title page contents